Turkije laat 38.000 gevangenen vrij

Turkije gaat 38.000 gevangenen voorwaardelijk vrijlaten. Het heeft daartoe een decreet uitgevaardigd, zo heeft minister van Justitie Bekir Bozdag op Twitter laten weten. Bedoeling is om in de overvolle Turkse gevangenissen wat plaats te maken voor de duizenden die opgepakt zijn na de mislukte staatsgreep van midden juli.

Alleen gedetineerden die veroordeeld zijn voor misdaden van voor 1 juli, en dus voor de mislukte staatsgreep, komen in aanmerking voor vrijlating. Wie veroordeeld is voor moord, huiselijk geweld, seksueel misbruik, terrorisme en andere misdaden tegen de staat, blijft al zeker achter de tralies. Bozdag benadrukte dat het niet om "een amnestie" gaat.

De Turkse regering wil op die manier plaatsmaken voor de duizenden mensen die werden opgepakt na de mislukte coup van 15 juli. De noodtoestand werd toen uitgeroepen, en tienduizenden mensen zijn al ontslagen of opgepakt. De zuiveringsoperatie werd onder meer gevoerd in de media, het onderwijs, de gezondheidssector, het leger en de lokale overheden.