VW wellicht niet voor rechtbank

Het Amerikaanse gerecht heeft bewijzen dat de Volkswagengroep in het beruchte dieselgate bewust wetten heeft overtreden om meer winst te maken. En toch komt de groep waarschijnlijk niet voor de rechtbank: hun advocaten onderhandelen met justitie over een minnelijke schikking.

De Volkswagengroep heeft in de Verenigde Staten strafbare feiten gepleegd in de zaak rond de dieseluitstootnormen, intussen beter bekend als ‘dieselgate’. Dat hebben anonieme bronnen binnen het Amerikaanse gerecht gezegd aan de Wall Street Journal.

Vorig jaar had Volkswagen al toegegeven dat het milieutoezichthouders misleid had door illegale emissiesoftware te installeren in zo'n 600.000 dieselwagens in de Verenigde Staten. Er is nog geen specifieke strafklacht tegen Volkswagen, maar zelfs wanneer die er zou komen, zal wellicht geen rechtszaak worden opgestart.

Volgens het Amerikaanse gerecht werkt de Duitse constructeur goed mee om tegen eind van dit jaar een schikking te treffen. Die kan oplopen tot 1 miljard euro - bovenop de 13,5 miljard die Volkswagen al heeft betaald aan klanten.