Dossier President Trump

Zo wil Donald Trump terrorisme uitroeien

Als Donald Trump het al over beleid heeft, doet hij dat meestal in vinnige tweets of statements waarin hij vaak erg kort door de bocht durft te gaan. Maar op een campagnebijeenkomst in de staat Ohio gaf Trump voor het eerst toch een brede uiteenzetting over zijn buitenlands beleid. Om het terrorisme terug te dwingen wil de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump dat er een strengere screening komt van migranten die de VS binnen willen.

Eerder tijdens zijn campagne had Trump nog het idee gelanceerd om alle moslims de toegang tot de VS te ontzeggen. Maar dat plan lijkt nu te zijn opgeborgen. Trump stelde wel dat hij geen visa meer zal uitreiken aan mensen uit landen die banden hebben met terrorisme. Welke landen hij daarmee precies op het oog had, maakte hij niet duidelijk.

Bovendien komt er een "extreme doorlichting" van migranten. Hij pleit onder meer voor ideologische tests. Mensen zullen vragen moeten beantwoorden, waaruit blijkt of ze de “Amerikaanse waarden” delen op het vlak van vrijheid van religie, gendergelijkheid en homorechten. "Het is tijd om nieuwe controles in te stellen met het oog op de bedreigingen waarmee we geconfronteerd worden", zo verklaarde hij.

Vernietiging van “radicaal islamitisch terrorisme”
De toespraak van Trump was aangekondigd als een speech over zijn buitenlands beleid. Maar uiteindelijk sprak de Republikeinse kandidaat toch vooral over migratie en over de strijd tegen de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Zo kondigde hij ook aan dat de VS zich onder zijn bewind vooral zal focussen op de vernietiging van "radicaal islamitisch terrorisme". De strategie van het invoeren van regimewissels, heeft volgen hem immers gefaald. "Als ik president word, dan zal er een snel en definitief einde komen aan het tijdperk van de natievorming", zo sprak hij.

Clinton en Obama verantwoordelijk
Trump waagde het niet meer om de huidige president Barack Obama als oprichter van IS te bestempelen, zoals hij onlangs nog deed. Hij stelde wel dat Obama samen met gewezen minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton mee verantwoordelijk was voor de groei van de organisatie. Door Amerikaanse soldaten terug te trekken uit Irak en door de militaire interventie in Libië kon de organisatie wortel schieten in het Midden-Oosten, klonk het. 

Tot slot beloofde hij ook uitgebreid samen te werken met andere landen die bereid zijn de VS bij te staan in de strijd tegen IS.