15 bedden vrij in Guantanamo Bay

De Verenigde Staten hebben vijftien gevangenen die vastzaten in de omstreden gevangenis van Guantanamo Bay, uitgeleverd aan de Verenigde Arabische Emiraten. Het gaat om twaalf Jemenieten en drie Afghanen.

Ze worden overgebracht naar een gevangenis in de Emiraten, waar ze op termijn kunnen vrijkomen. Het is de eerste keer dat zoveel gevangen worden vrijgelaten uit het Amerikaanse militaire complex in Cuba sinds Barack Obama president is van de Verenigde Staten.

"De Verenigde Staten zijn de regering van de Verenigde Arabische Emiraten dankbaar voor haar humanitaire geste en haar bereidheid om de inspanningen van de VS te steunen om het detentiecentrum van Guantanamo te sluiten", aldus het Pentagon in een persbericht.

780 terreurgevangenen op hoogtepunt
In 2003 zaten er nog 680 gevangenen vast in het kamp op de militaire basis, waar de Verenigde Staten sinds de aanslagen van 11 september 2001 terreurverdachten vasthouden. Op het hoogtepunt zaten er 780 terreurverdachten vast.

Obama wilde de gevangenis al in zijn eerste jaar als president sluiten, maar hij stuitte telkens op verzet van het Congres. Obama wil de gevangenen op het Amerikaanse grondgebied opvangen, maar vooral de Republikeinen zien dat niet zitten. Daardoor moet Obama op zoek naar andere landen die bereid zijn om de gedetineerden op te nemen.

Door de recente vrijlating zitten nu nog 61 mensen in Guantanamo Bay, allemaal terreurverdachten. Toen Barack Obama president werd, waren er dat nog 242 gevangen.