Duitse asielzoekers massaal gerekruteerd?

Geradicaliseerde islamisten hebben al honderden pogingen ondernomen om migranten uit de Duitse asielcentra te rekruteren. Dat zegt het hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst Hans-Georg Maassen.

"We zijn op de hoogte van meer dan 340 gevallen", zegt Maassen. "Maar dat zijn enkel de gevallen waar we weet van hebben. Waarschijnlijk zijn het er zelfs nog meer." Het hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendiensten beklemtoont dat de medewerkers in de asielcentra op de hoogte zijn gebracht van het probleem.

"Het verontrust ons dat salafisten en andere islamisten hun zaak in asielcentra bepleiten", klinkt het, in een verwijzing naar een ultraconservatieve stroming binnen het soennisme. "Want we weten dat er zich heel veel jonge mannen van soennitische strekking onder de asielzoekers bevinden."

Verschillende aanslagen
Duitsland, dat vorig jaar bijna 1 miljoen asielzoekers heeft opgevangen, werd in juli opgeschrikt door de aanslagen in Würzburg en Ansbach, die door geradicaliseerde moslims gepleegd werden. "De les die we daaruit moeten trekken, is dat we ons niet enkel moeten focussen op de mogelijkheid dat Islamitische Staat terreurcellen naar Europa kan sturen", besluit Maassen. "Het kan ook gebeuren dat individuen op eigen kracht radicaliseren of bevelen geven."

Bekijk ook: