Boerkini ook op dit strand niet welkom

Na de Franse stad Cannes, heeft ook een tweede badplaats aan de Côte d'Azur, Villeneuve-Loubet, het dragen van een boerkini op het strand verboden. Dat meldt de burgemeester van de badstad.

"Er werd me gesignaleerd dat op een van onze stranden een vrouw aan het baden was die gekleed was", aldus Lionnel Luca, de burgemeester van Villeneuve-Loubet. "Ik vond dat dat niet kon om hygiënische redenen en dat het niet welgekomen was gezien de algemene context."

De beslissing van de burgemeester van Cannes om de boerkini te bannen van zijn stranden veroorzaakte de afgelopen dagen een polemiek bij onze zuiderburen. Frankrijk, dat de grootste moslimgemeenschap heeft in Europa, werd de afgelopen maanden het slachtoffer van meerdere jihadistische aanslagen en dat heeft spanningen veroorzaakt. De burgemeester wordt ervan beschuldigd dat hij, door de boerkini op stranden te verbieden, die spanningen nog voedt. Verschillende partijen vinden de beslissing van de burgemeester overigens discriminatie.

Luca zegt dat er geen sprake is van discriminatie, en dat hij enkel "alle problemen van openbare orde wil vermijden in een regio die getroffen is door aanslagen".

Steun van het Franse gerecht
Het Franse gerecht ziet voorlopig geen probleem in het verbod van de boerkini op het strand. Ze reageert daarmee op de aanklacht van drie vrouwen en het Collectif contre l'islamophobie en France (CCIF), zij waren naar de rechter gestapt tegen de beslissing van het boerkiniverbod in Cannes. Volgens de rechtbank is de beslissing van de gemeente echter in regel met de wet op laïciteit. "In de context van de noodtoestand en de recente islamistische aanslag in Nice een maand geleden (...) kan het dragen van kenmerkende kleding, anders dan de gebruikelijke badkledij, geïnterpreteerd worden als, in deze context, niet enkel een teken van religiositeit", aldus de rechter.

Meester Sefen Guez Guez, advocaat van het CCIF, heeft al laten weten dat hij tegen de beslissing in beroep gaat.