Duitsers moeten betalen voor spaargeld

Een Duitse coöperatieve spaarbank in Gmund am Tegernsee, in de deelstaat Beieren, gaat particuliere klanten geld vragen om hun spaarcenten te bewaren. De negatieve rente (-0,4 procent) geldt vanaf september voor klanten met meer dan 100.000 euro spaargeld.

Dit betekent dat de klanten van die bank voor elke 100.000 euro die ze bij de bank hebben staan, jaarlijks 400 euro moeten afgeven.

"Voor onze zakenklanten is er al een tijdje een negatieve rente, dus waarom zou dat anders zijn voor privéklanten met grote vermogens?", aldus een directielid van de bank. Gmund am Tegernsee is een kleine bank, en minder dan 140 klanten zullen door de negatieve rente getroffen worden.

Spaarders niet treffen
Oorzaak voor de ingreep is de negatieve rente bij de Europese Centrale Bank (ECB). Nochtans heeft die tot doel om de consumptie en de investeringen aan te zwengelen in de kwakkelende economie van de eurozone, en niet om particuliere spaarders te treffen.

Toen de ECB in juni 2014 de rente naar -0,1 procent terugbracht, zei voorzitter Mario Draghi dat het om een ingreep ging "voor de banken, niet voor de mensen". Als banken beslissen om dit door te rekenen aan hun spaarders, dan is dat hun beslissing, niet de onze."

Quid, België? 
Of we nu hetzelfde mogen verwachten? Voorlopig is dat in België niet mogelijk. De basisrente mag in ons land niet onder 0,01 procent zakken en de getrouwheidspremie moet minstens 0,10 procent bedragen.