Nieuwe soort olifant ontdekt in Maleisië?

In Maleisië is mogelijk een nieuwe olifantensoort ontdekt. Het gaat om een Borneodwergolifant die lange neerwaartse slagtanden heeft. Dat melden plaatselijke experts. Wetenschappers vragen zich af waar de nieuwe olifantensoort vandaan komt.

"De olifant in kwestie werd door experten ontdekt in een oliepalmkwekerij op het eiland Borneo", vertelt Sen Nathan, gedelegeerd bestuurder van het Maleisische departement voor Fauna en Flora. Waar de slagtanden van olifanten normaal naar boven krullen, lijken die van de nieuw ontdekte soort eerder op de slagtanden van sabeltandtijgers. "Waarom de tanden zo staan, is nog een raadsel. Mogelijk gaat het om een erfelijke afwijking of is de olifant het product van inteelt", aldus Nathan.

"Hoewel de slagtanden doen denken aan de sabeltijger, is er uiteraard geen link tussen de twee", verduidelijkt Andrew Sebastian, co-stichter van de Maleisische vereniging ter bescherming van wilde diersoorten. "Hopelijk betekent de ontdekking een boost voor de observatie van diersoorten hier." In 2015 werd in dezelfde regio een gelijkaardig type dwergolifant ontdekt.