Hier gaan Vlamingen liefst op Erasmus

Het uitwisselingsprogramma Erasmus is populairder dan ooit bij Vlaamse studenten. Afgelopen academiejaar vertrokken maar liefst 5.325 jongeren naar het buitenland om daar enkele maanden te studeren. Dat is een stijging van bijna vijf procent ten opzichte van het vorige jaar. Een primeur dit jaar waren de zestien studenten die zich ook buiten Europa waagden voor een internationale studie-ervaring.

Het Erasmusprogramma viert dit jaar zijn negentwintigste verjaardag. Erasmus maakt deel uit van een groter uitwisselingsprogramma van de Europese Unie. Hiermee kunnen studenten aan een Vlaamse universiteit of hogeschool een deel van hun studies of stage in een ander Europees land volgen. De studiepunten die ze daar behalen, tellen mee voor het behalen van hun diploma in Vlaanderen. Studenten die zich willen wagen aan dit avontuur, kunnen steeds een beroep doen op een Erasmusbeurs, die hen helpt om hun buitenlandse studies te financieren.

De populairste Erasmusbestemmingen zijn Spanje (821 studenten), Frankrijk (806) en Duitsland (365). De meeste studenten gaan het dus niet te ver zoeken. Voor de zeer avontuurlijke studenten werd er dit jaar ook een mogelijkheid voorzien om zich buiten Europa te begeven. Slechts zestien studenten waagden zich hieraan en gingen op Erasmus naar o.a. de VS, Hong Kong, Palestina, Taiwan en Australië.

Ook België populair
Ook ons land is zeer in trek bij andere studenten. Afgelopen jaar kwam 3.900 buitenlandse studenten voor hun studies naar ons land. Vooral de Spaanse (857), Italiaanse (421) en Duitse studenten (335) zijn geïnteresseerd in België.

Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is alvast zeer lovend over het project en is gelukkig met de groeiende populariteit. "Jongeren leren er vaardigheden die door werkgevers enorm worden gewaardeerd zoals tolerantie, zelfzekerheid, nieuwsgierigheid en probleemoplossend denken."

In de cijfers zijn zowel de studenten opgenomen die voor een gewoon deel van hun studie op Erasmus gaan als zij die stage gaan lopen in het buitenland.