Oudste haai ter wereld is 392(!) jaar

Dat de Groenlandse haai bijzonder oud kan worden, was al bekend. Maar Deense wetenschappers hebben nu ontdekt hoe oud. Een van de oudste haaien is waarschijnlijk 392 jaar oud, en mogelijk zelfs 512 jaar. Dat is ouder dan de Groenlandse walvissen, waarvan tot nog toe gedacht werd dat het de oudste gewervelde dieren waren.

Als de haai inderdaad 392 jaar oud is, moet hij rond 1624 zijn geboren. Om even te schetsen: in dat jaar vestigden de eerste Nederlandse kolonisten zich in Amerika en legden er de basis voor de stad New York, met de stichting van Fort Amsterdam.

De onderzoekers bestudeerden in totaal 28 Groenlandse haaien. Ze ontdekten ook dat vrouwtjes pas geslachtsrijp worden als ze 134 jaar oud zijn. Groenlandse haaien groeien ook heel langzaam, ongeveer een centimeter per jaar. Toch kunnen ze meer dan vijf meter lang worden. Daardoor is duidelijk dat ze bijzonder oud kunnen worden. 

De haaien leven vooral in Groenland en IJsland en daar zou het vlees van de haaien, kaestur hákarl, een echte delicatesse zijn. Het vlees is wel pas eetbaar als het een paar maanden onder de grond heeft gegist waardoor het een indringende geur krijgt.