VN in spoed bijeen over spanningen Krim

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren de groeiende spanningen op de Krim besproken, nadat Rusland Oekraïne ervan beschuldigd had dat het aanslagen voorbereidde op het betwiste schiereiland. Oekraïne, niet-permanent lid van de V-raad, vroeg een spoedzitting achter gesloten deuren.

De Russische inlichtingendiensten verklaarden gisteren dat ze door Oekraïne voorbereide "aanslagen" op de Krim hadden verijdeld. Kiev ontkent dat.

De spanningen liepen nog op toen Kiev zijn leger in paraatheid bracht. Moskou is ook van plan bijkomende veiligheidsmaatregelen te nemen op de Krim, het gebied dat door Rusland geannexeerd werd in 2014.

Soldaten
40.000 Russische soldaten hebben zich verzameld aan de Krim, Oost-Oekraïne en aan de grens, aldus de Oekraïense VN-ambassadeur Volodymyr Yelchenko na de vergadering. "Dit cijfer kan slechte bedoelingen weerspiegelen, en dat is het laatste dat we willen", zei hij.

Volodymyr riep Rusland ook op om bewijzen te leveren voor de verijdelde aanslagen op de Krim. "Als het echt gebeurd is, waar zijn de bewijzen dan? Documenten, foto's, video's, andere bewijzen?", zei hij volgens BBC. "Dit zijn enkel woorden." 

Conflict
De Russische ambassadeur bij de VN Vitaly Churkin zei dan weer dat hij hoopte dat Oekraïne "slim genoeg" is om er alles aan te doen om de spanningen te verlichten. "Blijf weg van sabotage en terrorisme, dat is mijn goede raad aan mijn Oekraïense vrienden", zei hij. Hij riep ook op om "in plaats van een beroep te doen op het leger, een einde te maken aan het conflict" in Oost-Oekraïne, aldus Churkin.