Explosies Thailand: geen indicatie van Belgische slachtoffers

In Thailand vonden deze ochtend op verschillende plaatsen opnieuw explosies plaats. Onder meer Hua Hin werd opnieuw getroffen, twaalf uur na de eerste dubbele explosie, alsook de populaire badplaats Phuket. De autoriteiten in Bangkok spreken voorlopig over vier doden en zeker 35 gewonden, onder wie tien buitenlandse toeristen. Buitenlandse Zaken in Brussel heeft nog geen indicaties dat er Belgen onder de slachtoffers zijn.

Deze ochtend om 9 uur lokale tijd (4 uur Belgische tijd) vond er in de badplaats Hua Hin opnieuw een dubbele explosie plaats, waarbij een dode en drie gewonden vielen. Dat gebeurde twaalf uur nadat bij een eerdere dubbele aanslag in de badplaats een Thaise straatverkoopster gedood werd en minstens twintig gewonden vielen. Bij de gewonden zijn er vier Nederlanders, drie Duitsers, twee Italianen en twee Britten. De bommen waren verstopt in bloembakken en werden door middel van gsm's tot ontploffing gebracht.

Strand
Een klein uur eerder, om 8.05 uur lokale tijd, ontplofte een bom in Phuket, op het strand van Patong, dat ook erg populair is bij toeristen. Daarbij raakte een taxichauffeur gewond.

Rond datzelfde tijdstip vond in Surat Thani, in het zuiden van het land, een dubbele explosie plaats, waarbij een Thaise vrouw om het leven kwam en twee mensen gewond raakten. De eerste ontploffing vond plaats voor het kantoor van de kustpolitie, kort na de festiviteiten voor de verjaardag van de koningin, de tweede voor het politiekantoor van Mueang Surat Thani.

"Chaos creëren"
Tot slot vond er ook een ontploffing plaats in een winkelcentrum in de provincie Trang, in het zuiden van het land. Daar vielen een dode en zes gewonden. De persoon die er een zak met een geïmproviseerde bom neerlegde, wordt nog gezocht.

Generaal Prayut Chan-O-Cha, het hoofd van de Thaise militaire junta, noemt de bomaanslagen "een poging om chaos te creëren". De aanslagen werden nog niet opgeëist.

"Belgische toeristen ongedeerd"
Touroperator Jetairfly laat weten dat hun Belgische toeristen ongedeerd zijn. "We staan via lokale reisagenten in contact met onze klanten in Thailand. Die zijn allemaal ongedeerd en kunnen gewoon hun reis voortzetten." Dat zegt Florence Bruyère, woordvoerster van Jetairfly. Jetairfly heeft momenteel vijf Belgische toeristen die in de regio van Huan Hin verblijven en 37 personen in het gebied rond Phuket. "Al onze klanten zijn ongedeerd, maar we volgen de situatie natuurlijk nauwgezet op. Op dit ogenblik is er geen aanleiding om de mensen vroeger te laten terugkomen dan voorzien."

Bij touroperator Thomas Cook zijn er 111 Belgen die het land momenteel bezoeken. "Zij worden momenteel door onze agenten ter plaatse gecontacteerd. Op dit ogenblik hebben wij nog geen weet van problemen, behalve dat in Hua Hin als voorzorgsmaatregel door de lokale autoriteiten gevraagd wordt om voorlopig in het hotel te blijven", zegt Luc Van Erps van Thomas Cook.

Bekijk ook: