Dubbele bomaanslag in Thaise badplaats

In de badplaats Hua Hin, in het centrum van Thailand, zijn twee bommen tot ontploffing gebracht. Minstens één vrouw kwam om het leven, zeker zeventien anderen raakten gewond, onder wie buitenlandse toeristen. Dat liet de lokale politie via de radio weten. Er zijn nog geen Belgische slachtoffers gemeld.

Een Thaise straatverkoopster zou gedood zijn en twee andere straatverkopers zijn, samen met andere gewonden, in kritieke toestand weggebracht naar ziekenhuizen. Volgens Edwin Wiek, die al meer dan twintig jaar in Hua Hin woont en ooggetuige was van de explosies, zijn er toeristen bij de gewonden. Volgens Wiek gebeurden de ontploffingen aan een kruispunt waar vele bars gevestigd zijn waar zowel autochtonen als buitenlandse toeristen komen.

Verstopt in bloembakken
De bommen waren verstopt in bloembakken en werden door middel van gsm's tot ontploffing gebracht. Dat meldt BBC. De explosies gebeurden net voor een feestweekend waarbij zowel de verjaardag van de koningin als moederdag gevierd wordt door de Thais. De explosies komen ook een week nadat er een grondwettelijk referendum werd gehouden in het door militairen bestuurde land.

In de drie zuidelijke provincies van Thailand, waar twaalf jaar geleden een gewapende opstand begon, komen dergelijke bomaanslagen wel vaker voor, schrijft de BBC. Maar in toeristische gebieden is dit uitzonderlijk, klinkt het.

Populaire badplaats
Hua Hin is een badplaats die erg populair is bij zowel de Thaise bevolking zelf als bij buitenlanders. Het zou het favoriete verblijf zijn van de Thaise koning Bhumibol.

Belgen?
Of er Belgen getroffen zijn door de aanslag, is momenteel onduidelijk. Touroperator Jetair heeft er vijftien klanten uit ons land en Thomas Cook zes. Zij proberen de toeristen nu zo snel mogelijk te contacteren.