Syrische artsen: "Obama, help ons!"

De overgebleven artsen uit het oostelijke deel van de Syrische stad Aleppo hebben de Amerikaanse president Barack Obama in een emotionele brief om hulp gevraagd. “Als de aanvallen op onze medische instelling onverminderd blijven doorgaan, dan zitten we binnen een maand zonder”, klinkt het in de brief die BBC kon inkijken.

De artsen hopen dat de Amerikaanse president door hun oproep een no-fly zone afdwingt in het gebied, zodat op die manier de luchtaanvallen op de medische faciliteiten en de ziekenhuizen kunnen worden gestopt. Want als er niets verandert, is de kans volgens de Syrische artsen groot dat er binnen een maand geen enkele medische faciliteit meer overblijft. 

“We hoeven geen tranen, medeleven of gebeden”, schrijven de dokters in hun open brief. “Wat we wel nodig hebben is een no-fly zone zodat de luchtaanvallen kunnen stoppen. Wij doen onze plicht, doe dan ook uw plicht, meneer Obama."

In de brief hekelen de artsen ook de passiviteit van de internationale gemeenschap. “Wij hebben in vijf jaar een ontelbaar aantal patiënten, vrienden en collega’s zien sterven aan een gewelddadige en pijnlijke dood. De wereld stond erbij en heeft opgemerkt hoe 'ingewikkeld' Syrië is, terwijl men nauwelijks actie heeft ondernomen om ons effectief te helpen", klinkt het. 

Opnieuw gasaanvallen
In het land is al sinds 2011 een burgeroorlog aan de gang, maar ook vandaag gaan de gevechten tussen de rebellen en het regeringsleven onverminderd door.  Ook gasaanvallen blijven veel burgerslachtoffers maken. Zo kwamen vandaag zeker vier mensen om bij een gasaanval in Aleppo. Meer dan vijftig mensen zijn daarbij ook gewond geraakt, zei een woordvoerder van het Al Quds-ziekenhuis tegen het persbureau Reuters. 

Drie uur durende wapenstilstand
Het Russische leger heeft intussen aangekondigd elke dag drie uur alle wapens te laten zwijgen, zodat de nodige hulp de burgerbevolking kan bereiken. De Verenigde Naties lieten meteen weten dat de drie uur durende wapenstilstand veel te weinig is om de miljoenen mensen in nood te helpen, en dat er minstens 48 uren nodig zijn om iedereen te bereiken met hulp.

Bekijk ook: