Dossier Vluchtelingencrisis

38% wil grenzen toe voor vluchtelingen

38 procent van de Belgen wil de grenzen sluiten voor vluchtelingen. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Ipsos. Slechts elf procent vindt immigratie trouwens een goede zaak voor ons land. Daarmee heeft de Belg een pessimistischere kijk op immigratie dan het wereldwijde gemiddelde.

Ipsos hield een online bevraging bij 16,040 volwassenen uit 22 landen. Het onderzoek toont aan dat immigratie over heel de wereld vaak negatief bekeken wordt en dat een significante minderheid de grenzen wil sluiten voor vluchtelingen. 

Negatieve kijk
Wereldwijd valt ons land op door zijn negatieve kijk op immigratie. Maar liefst 60 procent vindt dat er te veel immigranten in ons land zijn en slechts elf procent vindt immigratie een goede zaak. Meer dan de helft denkt dat immigratie onze sociale zekerheid onder druk zet en slechts 30 procent denkt dat migranten zich succesvol zullen integreren.

Grenzen
Opvallend in de hele bevraging is de roep om het sluiten van de grenzen. Maar liefst 38 procent van de Belgen wil de grenzen volledig sluiten voor de vluchtelingen. Dat lijkt een hoog cijfer, maar in de studie zit België daarmee pal in de middenmoot. In Turkije, India en Hongarije wil zelfs meer dan 60 procent van de bevolking geen vluchtelingen meer binnenlaten. In Mexico, Saoedi-Arabië en Spanje ligt dat cijfer onder de 30 procent.