Oppositie gebruikt traangas in parlement Kosovo

In het parlement van Kosovo heeft de oppositie al voor de tweede dag op rij traangas ingezet om de stemming over een controversiële wet tegen te houden. Door het wetsvoorstel zou Kosovo 8.000 hectare grensgebied verliezen aan buurland Montenegro.

Op beelden is te zien hoe tijdens een vergadering in het parlement opeens een dichte witte nevel opstijgt. Verschillende parlementsleden verlaten onmiddellijk de zitting. Het was een lid van de oppositie die voor het traangas gezorgd had. De oppositie wil immers niet weten van een nieuwe deal waarbij Kosovaren een stuk grensgebied aan buurland Montenegro geven en in ruil zonder visum de Europese Unie mogen inreizen.

Granaat
Buiten het parlement gooiden betogers intussen stenen naar een overheidsgebouw. Ook gisteren kwam het al tot geweld: toen gebruikte de oppositie al een eerste keer traangas in het parlement en gooide iemand een handgranaat naar het huis van een politicus.

Of het wetsvoorstel op die manier effectief tegengehouden kan worden, is nog maar de vraag. De oppositie dreigde eerder om het met alle middelen tegen te houden, maar volgens lokale media zou het morgen toch tot een stemming moeten komen.