"Turkije kan op NAVO blijven rekenen"

De mislukte couppoging in Turkije en de daaropvolgende zuiveringsoperatie veranderen niets aan de steun van de NAVO voor Turkije, en ook het lidmaatschap van Turkije staat "niet ter discussie". Dat zegt de woordvoerster van de NAVO in een verklaring, een dag na de verzoeningsgesprekken tussen Turkije en Rusland en na het verschijnen van "speculatieve berichten in de media".

"De secretaris-generaal van de Navo heeft tijdens de nacht van de staatsgreep gebeld met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken en later met president Recep Tayyip Erdogan", aldus NAVO-woordvoerster Oana Lungescu in een verklaring. Ankara is een "gewaardeerde bondgenoot, die substantiële bijdragen levert aan de gezamenlijke NAVO-spanningen", klinkt het verder nog in het communiqué. "De NAVO rekent op blijvende bijdragen van Turkije, dat kan rekenen op de solidariteit en steun van de organisatie." 

"Gebrek aan steun en solidariteit"
De Turkse president uitte gisteren nog hevige kritiek op de EU en het "gebrek aan steun en solidariteit" dat hij ontving na de mislukte staatsgreep van 15 juli. Ook de herhaalde oproepen tot terughoudendheid van de westerse bondgenoten in de repressie na de coup werden door de Turkse regering niet geapprecieerd. Vandaag nog zei de Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu dat de EU de coupplegers "aangemoedigd" heeft. In het Duitse Bild werd dan weer geopperd dat Turkije vanwege de moeilijke banden tussen NAVO-partners en Rusland een pro-Russisch "rijk" wilde bouwen.

Na de Verenigde Staten heeft Turkije het grootste leger van de 28 NAVO-leden. Het vertegenwoordigt daarmee een belangrijke strategische bescherming in het oosten.

Bekijk ook: