Duitse politie valt binnen bij extremisten

De Duitse politie heeft in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen huiszoekingen uitgevoerd bij drie vermoedelijke aanhangers van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat zegt de woordvoerster van het federaal Openbaar Ministerie in Karlsruhe. De procureur-generaal had het bevel tot de razzia's gegeven. 

De drie vermoedelijke aanhangers van IS worden ervan verdacht tussen januari en juli 2015 nieuwe leden en aanhangers voor de terreurorganisatie te hebben geronseld. Een van hen zou de terreurorganisatie ook financieel en logistiek hebben ondersteund. 

De politie bevestigt dat er huiszoekingen plaatsvonden in Dortmund, Duisburg en Hildesheim. Er werd wel niemand gearresteerd, zegt het Openbare Ministerie.

Reisbureau
Volgens ooggetuigen vielen politie-eenheden ook een reisbureau met Turkse naam binnen in Duisburg. Het internetportaal 'DerWesten' zegt dat de eigenaar van dat reisbureau ervan verdacht wordt contact te hebben gehad met twee jongeren die een aanslag zouden hebben gepleegd op een gebedshuis van de religieuze Sikh-gemeenschap in Essen. De eigenaar zou dat evenwel ontkend hebben.

De raids komen er nadat gisteren een terreurverdachte in Mutterstadt werd gearresteerd in de deelstaat Rijnland-Palts. Het ging vermoedelijk om iemand die handelde in opdracht van een hooggeplaatst lid van IS. Volgens de politie had de man plannen om een aanslag uit te voeren tijdens de start van de Duitse voetbalcompetitie (Bundesliga) eind augustus. De politie zou daarover getipt zijn vanuit Noordrijn-Westfalen.