Vlaming in Madeira: "Roet valt uit de lucht"

Nadat bosbranden de afgelopen dagen lelijk huisgehouden hebben in Noord-Portugal, richten ze ook zware schade aan in Zuid-Portugal en op Madeira. Al drie mensen kwamen om het leven en ook de Vlaming Paul Binon, die in Madeira de B&B Casa Nipa uitbaat, werd gisteren opgeschrikt door het vuur. “Op een kilometer of tien brandt het hier van ons. De lucht is heel donker als we buiten kijken en er valt roet uit de lucht”, vertelt hij aan VTM NIEUWS. 

De brand heeft intussen al aan drie mensen het leven gekost. Er vielen ook minstens twee zwaargewonden. “Op dit ogenblik is de zon aan het opkomen en dat maakt natuurlijk een verschil”, zegt Binon. “Het is vrij duidelijk want aan de ene kant van ons huis ziet de lucht blauw. En aan de andere kant is het precies nacht. Het is beangstigend, dat moet ik wel toegeven.”

Historische wijken
De drie slachtoffers kwamen om toen hun woningen in de buurt van de historische wijken van Funchal in vlammen opgingen. In totaal zijn een duizendtal mensen er al geëvacueerd uit de regionale hoofdstad Funchal, onder wie ook toeristen, zo melden de lokale autoriteiten.

Ook het centrum van de stad werd afgelopen nacht geteisterd door de vlammen, onder meer een hotel zou zijn uitgebrand. "Momenteel is het nog onmogelijk om een balans van het aantal getroffen gebouwen op te stellen", zegt burgemeester Paulo Cafofo.

Niet meer in toeristische regio
De touroperators Jetairfly en Thomas Cook hebben wel al laten weten dat er intussen geen bosbranden meer woeden in de toeristische regio van het Portugese eiland. "Gisteren zijn twee van onze reizigers moeten verhuizen, omdat hun hotel uit voorzorg werd ontruimd, maar die zijn vandaag kunnen terugkeren naar hun kamers", zegt Pieterjan Rynwalt van Jetairfly. "Er dreigt geen brandgevaar meer in de toeristische streken van het eiland en dus kunnen onze 427 reizigers op het eiland gerust zijn, al blijven we natuurlijk waakzaam en zullen ze meteen verwittigd worden als er alsnog nieuw gevaar zou dreigen."

Het enige vlak waarop de branden voor de toeristen gevolgen hebben, is dat er geen excursies kunnen gemaakt worden naar de westkant van het eiland, omdat er daar nog branden woeden.

Versterking
Vanuit Lissabon werd al versterking gestuurd om de branden te bestrijden; het gaat om in totaal 110 brandweermannen, dokters en agenten. Ook de Azoren hebben aangekondigd 30 manschappen te zullen sturen