Dossier President Trump

Bedreigt Trump Clinton met de dood?

De Republikeinse Donald Trump heeft opnieuw zwaar uitgehaald naar Hillary Clinton. Tijdens een toespraak in North Carolina zei Trump dat aanhangers van het Tweede Amendement, dat het recht op wapenbezit garandeert, Clinton kunnen tegenhouden. Hoe ze dat kunnen doen, spreekt de Republikein niet uit en dat vinden velen een oproep tot het gebruik van geweld tegen Clinton.

"Hillary Clinton wil in het algemeen het Tweede Amendement afschaffen", zo zei Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Wilmington, in North Carolina. Verdedigers van wapendracht kunnen Clinton tegenhouden door massaal op Trump te stemmen. 

Op beelden die op Twitter zijn verschenen, is te zien hoe een toeschouwer achter Trump duidelijk schrikt van de uitspraak, die door sommigen als een oproep tot geweld tegen Clinton wordt geïnterpreteerd.

Kracht van vereniging
Jason Miller, de belangrijkste communicatieadviseur van Trump, zei dat Trump het enkel had over de grote invloed van de groep. "Dat heet de kracht van vereniging. De aanhangers van het Tweede Amendement zijn zeer dynamisch en zeer verenigd, wat hen een grote politieke invloed geeft. En dit jaar, zullen zij massaal gaan stemmen, en het zal niet op Clinton zijn, maar op Trump."

Het kamp van Hillary Clinton kon de uitspraken van Trump minder goed relativeren, en had het over "gevaarlijke taal". "Een persoon die de president van de Verenigde Staten wil worden zou geen enkele vorm van geweld mogen suggereren", zo klonk het op Twitter.