Frans zwembad schrapt 'boerkinidag'

In een waterpretpark in het zuiden van Frankrijk is een voor 10 september geplande "boerkinidag" geschrapt. Na dagen van polemiek hebben de uitbaters in samenspraak met het stadsbestuur beslist om de stekker te trekken uit het evenement, georganiseerd door een moslimorganisatie.

Een vereniging van moslimvrouwen, Smile13, had het Speedwater Park in Les Pennes-Mirabeau volledig afgehuurd. In midden juli verspreidde de vereniging een poster om reclame te maken voor het evenement. Daarop wordt gevraagd om "niet in bikini te komen", maar met een zwemuitrusting die het lichaam "van de borst tot aan de knieën" bedekt. Iets wat al snel felle reacties teweegbracht, vooral vanuit (extreem)rechtse hoek.

Reservatie
Nadat de burgemeester van Les Pennes-Mirabeau op 3 augustus al had laten verstaan dat hij het evenement liever niet zag plaatshebben, raakte nu bekend dat de uitbaters van het privéwaterpark in samenspraak met de stad "geen gevolg hebben gegeven aan de reservatie" van Smile13. Ze benadrukken daarbij dat de vereniging de reservatie nog niet had bevestigd en dat er nog geen voorschot was ontvangen.

Polemiek

"Noch Speedwater Park, noch de stad Les Pennes-Mirabeau willen de plek zijn voor problemen met betrekking tot de openbare orde", luidt het in een gezamenlijke mededeling. "Verschillende extreme ideologieën willen gebruik maken van de polemiek die ontstaan is, iets waaraan Speedwater Park en Les Pennes-Mirabeau niet willen deelnemen." Smile13, dat niet wenste te reageren, had eerder al op zijn Facebookpagina aangegeven dat het "verbaasd was met de omvang van de controverse" en die te betreuren.

Foto: archief