Verzoenen Erdogan en Poetin zich?

Russisch president Vladimir Poetin en zijn Turkse tegenhanger Recep Tayyip Erdogan hebben na anderhalf uur hun bijeenkomst in het Russische Sint-Petersburg beëindigd. Dat meldt de Turkse staatszender TRT.

Met zijn bezoek, het eerste officiële staatsbezoek van de president na de mislukte staatsgreep van 15 juli, wil Erdogan de banden met Rusland opnieuw aanhalen. De relaties tussen de twee landen kwamen in november vorig jaar fel onder druk nadat Turkije aan de Syrische grens een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald. Ondertussen lijken de twee landen opnieuw verzoeningsgezinde taal te spreken.

Volgens een Turkse functionaris verliep het gesprek alvast "zeer constructief" en stemden beide partijen er duidelijk mee in om terug te keren naar de diplomatieke band die de twee landen hadden voor het straaljagerincident van november 2015.

In de steek gelaten
Wel raakte de relatie tussen Turkije en het Westen verzuurd nadat zowel de Amerikaanse als de Europese staatsleiders de maatregelen van Erdogan na de mislukte coup publiekelijk veroordeelden. Erdogan voelt zich in de steek gelaten door het westen. Daarom zoekt hij nu opnieuw toenadering tot Moskou. Het is het eerste buitenlandse bezoek van Erdogan sinds de mislukte staatsgreep van enkele weken geleden.

Verontschuldigingen
De toenadering tussen Moskou en Ankara was al voor de mislukte staatsgreep bezig. In juni had Erdogan een brief naar Poetin geschreven waarin hij "zijn verontschuldigingen uitsprak aan de families van de twee gedode Russische soldaten in Syrië". Daarmee kwam Erdogan dan toch deels tegemoet aan de eerdere eis voor excuses door Poetin.

Gevechtsvliegtuig neergehaald
De Turkse luchtmacht had in november vorig jaar een Russisch gevechtsvliegtuig van het type Suchoi Su-24 neergehaald, dat vanuit Syrië mogelijk enkele seconden het luchtruim van Turkije was binnengedrongen. Een piloot kwam daarbij om het leven. Omdat Erdogan zich officieel niet wilde verontschuldigen voor het incident, bevroor het Kremlin zo goed als compleet de diplomatieke betrekkingen met Turkije.

Bekijk ook: