Dossier President Trump

Republikeinen in open brief tegen Trump

Vijftig Republikeinen die belangrijke functies hebben uitgeoefend binnen de Amerikaanse nationale veiligheidsdiensten, hebben in een open brief de onwetendheid en de incompetentie van presidentskandidaat Donald Trump aangekaart. Volgens de Republikeinen zou Trump "de gevaarlijkste president uit de Amerikaanse geschiedenis" zijn als hij verkozen wordt.

De vijftig werkten in het Witte Huis, het ministerie van Buitenlandse Zaken of bij Defensie ten tijde van de Republikeinse presidenten Richard Nixon tot George W. Bush. Ze stellen in de brief die werd gepubliceerd in The New York Times dat ze nooit op Donald Trump zullen stemmen.

“Niet het antwoord op Clinton”
Ze noemen Trump niet geschikt voor het presidentschap door een gebrek aan competenties en zijn instabiele karakter. "We weten dat veel mensen hun twijfels hebben over Hillary Clinton, net als velen van ons, maar Donald Trump is niet het antwoord op de enorme uitdagingen van Amerika en deze cruciale verkiezing", klinkt het. "Trump heeft niet de persoonlijkheid, de waarden of de ervaring om president te worden."

De Republikeinen menen dan ook dat Trump als president de morele autoriteit van de Verenigde Staten zou verzwakken, en dat hij niet voldoende kennis heeft over de elementaire aspecten van de grondwet en het Amerikaanse recht, "inclusief religieuze tolerantie, persvrijheid en een onafhankelijke rechterlijke macht". Bovendien toont Trump geen enkele intentie om meer te leren over die aspecten, klinkt het.

Gevaarlijk
De vijftig briefschrijvers, onder wie de ex-directeur van de CIA onder George W. Bush en de ex-directeur van de inlichtingendiensten onder Bush, verklaren ook nog dat Trump geen enkele discipline vertoont en niet kan omspringen met kritiek. "Hij heeft paniek veroorzaakt bij onze naaste bondgenoten door zijn grillige gedrag", klinkt het. "Die eigenschappen zijn gevaarlijk bij een individu die president en oppelbevelhebber wil worden, en verantwoordelijk is voor het Amerikaanse nucleaire arsenaal."