Al 20 doden bij noodweer Macedonie

In de Macedonische hoofdstad Skopje zijn gisteravond minstens twintig mensen om het leven gekomen na het noodweer. Een duizendtal mensen werden in veiligheid gebracht, maar er worden nog steeds mensen vermist. Dat meldt waarnemend minister van Gezondheid Nikola Todorov.

Het aantal gewonden ligt volgens mediaberichten boven de honderd. Minstens dertig van hen werden naar ziekenhuizen gebracht, enkele met levensbedreigende verwondingen.  "Het waren apocalyptische taferelen", zo beschreef een reporter van de plaatselijke krant Telegraf de toestand. Auto's werden van de ringweg weggespoeld, helikopters zochten naar overlevenden, overal modder, omgewaaide bomen, losgerukte stenen: het dorp Stajkovci aan de stadsrand is bijzonder zwaar getroffen.  "Het waren toestanden zoals in een rampenfilm", schrijft de krant online. Auto's en landbouwvoertuigen stroomden als speelgoed door het dorp.

Militairen hielpen mee
Het onweer duurde ongeveer vijf uur. In die tijdspanne viel 93 liter regen per vierkante meter, zeiden meteorologen. In de straten stond het water soms metershoog. Gebouwen stortten in, tientallen auto's kwamen vast te zitten door grondverschuivingen. Veel automobilisten die onder bruggen en in tunnels beschutting zochten, kwamen door de watermassa's in de val te zitten. De hulpdiensten werden vandaag bij de opruimingswerken door militairen ondersteund.

Opnieuw noodweer
Premier Nikola Gruevski onderbrak zijn vakantie om naar Skopje terug te keren. Een pauze om op adem te komen zit er voor de hulpverleners en de slachtoffers niet in: voor deze avond is al nieuwe watersnood aangekondigd.