IS eist aanval Charleroi op

Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag in het politiekantoor in Charleroi opgeëist. Dat meldt de terreurbeweging via haar het nieuwsagentschap Amaq.

"De aanvaller van Charleroi is een soldaat van IS. Hij leidde de operatie die een antwoord is op onze oproepen om de bevolking aan te vallen van de coalitie van kruisvaarders", aldus Amaq. Bewijzen levert IS niet.

Aan het politiecommissariaat in Charleroi viel een man gisteren twee politieagentes aan met een machete. De aanvaller werd uiteindelijk door een politieagent neergeschoten en werd afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij later overleed. Het parket gaf vanmiddag meer informatie over de identiteit van de man. Het gaat om een 33-jarige Algerijn die gekend staat bij de politie. In de loop van de nacht werden twee huiszoekingen uitgevoerd in en rond Charleroi.

De aanvaller droeg tevens een rugzak met zich mee. De ontmijningsdienst DOVO onderzocht de rugzak, maar er werden geen wapens of explosieven aangetroffen. Aangezien er aanwijzingen zijn dat de aanval mogelijk is ingegeven door een terroristisch motief, besliste het federaal parket zaterdagavond om het onderzoek over te nemen van het parket van Charleroi. Een onderzoeksrechter, gespecialiseerd in terrorismezaken, werd gevorderd.