Drama in Franse bar: 13 jongeren overleden

Minstens dertien mensen zijn vannacht omgekomen bij een brand in een bar in Rouen, in de Franse regio Normandië. Het zou gaan om jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Er vielen ook zes gewonden, zo zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. "Er loopt een gerechtelijk onderzoek om de oorzaak van de brand te bepalen," zo zei hij nog.

De brand ontstond rond middernacht in de kelder van de bar Cuba Libre, in het centrum van de stad. Daar werd een verjaardagsfeest gehouden. "Er was geen explosie. Door kaarsen voor het feest is het plafond uit polystyreen (piepschuim) in brand geschoten. Daarbij kwam rook vrij die de slachtoffers geïntoxiceerd heeft", zegt de politie van Rouen.

Een getuige die op het terras zat, zag alles gebeuren en vertelt hoe de bar plots in brand vloog. "We zagen rook en hoge vlammen, stoelen vlogen naar buiten. We waren bang en zijn meteen weggevlucht."

Volgens de prefectuur van het departement Seine-Maritime verkeert een van de zes gewonden in kritieke toestand. Het is de dodelijkste brand in Frankrijk sinds 2005, toen 24 mensen stierven bij een hotelbrand in Parijs.

"Op jonge leeftijd uit leven gerukt
Veel inwoners van Rouen leggen bloemen neer aan het café. Ook staatssecretaris Clotilde Valter: “Ik ben hier om ons verdriet en steun te uiten in naam van de regering aan de vrienden en families van de slachtoffers. De slachtoffers zijn op erg jonge leeftijd uit het leven gerukt, sommigen zijn erg jong. En dat is altijd enorm pijnlijk voor iedereen, zeker in deze omstandigheden.”

Oorzaak? Gestruikeld met taart
“Even dacht men aan een terroristische aanval in Rouen”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Katleen Peeraer. “Zeker nadat hier twee weken geleden een priester werd onthoofd. Maar uit het sporenonderzoek wijst momenteel niets op een terreuraanval. Het lijkt erop dat het een tragisch ongeluk is. Een van de feestgangers is waarschijnlijk gestruikeld over een taart waardoor de isolatie is losgekomen en de brand is ontstaan."