Dossier Terreurdreiging

Antraxalarm altijd vals, behalve 1 keer...

De brief met verdacht poeder vandaag in Sint-Joost-ten-Node blijkt nu uiteindelijk toch een vals alarm te zijn. En dat is zeker niet de eerste keer. Overal ter wereld hebben de valse alarmen zich opgestapeld. Toch is het belangrijk om antraxalarmen serieus te blijven nemen. Dat leert de geschiedenis ons.

De laatste dodelijke aanval met antrax dateert intussen al van 2001. Exact een week na 11 september, de dag van de aanval op de WTC-torens, ontvingen twee Amerikaanse senatoren en verschillende mediastations brieven met sporen van antrax. 23 mensen raakten geïnfecteerd met de bacterie en vijf mensen stierven aan de gevolgen ervan.

De keer daarvoor was in WOI, toen het als oorlogswapen werd ingezet. Het aantal slachtoffers dat toen viel door de ziekte, is moeilijk in te schatten. En eind jaren '70 was er een epidemie in een Russische stad, maar die was te wijten aan een slecht ventilatiesysteem in een chemische fabriek.

In ons land zijn er nog nooit dodelijke slachtoffers gevallen, maar elk bericht over een mogelijke aanval wordt wel serieus genomen, net omdat er zo weinig tegen de ziekte te doen valt. Mensen die besmet zijn, kunnen binnen de 24 uur overlijden.

Wat is antrax?
Antrax is een infectie die door een bacterie wordt veroorzaakt. De infectie kan zich op vier manieren voordoen: bij aanraking, bij inademen, bij het inslikken en bij inspuiting.

Bij aanraking lijkt het alsof de huid verbrandt. De symptomen doen zich gewoonlijk na twee tot vijf dagen voor en zonder behandeling breidt de vlek zich uit, weliswaar meestal zonder pijn. In 20 procent van de gevallen overlijdt het slachtoffer zonder behandeling.

Wie de bacterie inademt, heeft de grootste kans om te overlijden. Na verloop van tijd treedt er kortademigheid op, die uiteindelijk resulteert in verstikking. Doorheen de geschiedenis stierven 85 procent van de mensen hieraan, de moderne geneeskunde heeft ervoor gezorgd dat dat is gedaald tot 45 procent.

Inslikken en heeft al vrij snel diarree, het overgeven van bloed en verlies van eetlust tot gevolg. Van wie zo besmet raakt, overlijdt 25 tot 60 procent, afhankelijk van hoe snel na de infectie de behandeling begint.