Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Deze man weigert te wijken voor Spelen

De Olympische Spelen moeten een feest worden, maar voor dat feest zijn wel tienduizenden gezinnen moeten wijken. Hun huizen in de favela's, de arme wijken van Rio, zijn tegen de vlakte gegaan, om plaats te maken voor de Olympische stadions. Voor het Olympisch park is een volledige sloppenwijk gesloopt, op één huis na.

Vila Autodromo was ooit een levendige wijk, één van de weinig vredige favela's in Rio. Projectontwikkelaars willen de huizen al jaren weg. Door de toewijzing van de Olympische Spelen kon de stad de inwoners makkelijker onteigenen. Maar Delmo, de inwoner van een van de laatste huizen, wijkt voorlopig niet. Het is David tegen Goliath.

“Ze zijn begonnen met het sluiten van de winkels. Het leven begon echt moeilijk te worden zonder winkels. We hadden geen drogist, geen bakker, geen markt. En dan begonnen ze met de elektriciteit af te sluiten. Wekelijks. Ze sloten het water bijna elke dag af. Alles wat ze deden om ons leven moeilijker te maken doen ze. Ze hebben  er hier een ware hel van gemaakt.”, aldus Delmo.

Delmo volhardt in zijn boosheid, maar veroordeelt niemand die is vertrokken. “Ik vecht, maar een familie moet gerespecteerd worden. Daar bestaat geen prijs voor, dat is geluk. Maar ik mis mijn leven en mijn familie.”