Dossier Referendum Brexit

Hoe denken we over de brexit?

De meerderheid van de Europeanen vindt het vertrek van Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie de foute beslissing. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Ipsos, dat onderzoek uitvoerde in zestien landen. Ook het gros van Belgen staat niet achter de beslissing: 63 procent vindt de brexit een slechte zaak.

Twee weken lang onderzocht het onderzoeksbureau Ipsos de houding van 12.525 Europese en niet-Europese burgers over de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten. Daaruit blijkt dat de meerderheid van de Europeanen de gemaakte beslissing niet steunt. Ruim 60 procent vindt het een slechte zaak voor het Verenigd Koninkrijk, ongeveer de helft ziet het als een slechte zaak voor de Europese Unie en het eigen land. 

De niet-Europeanen lijken zich dan weer minder zorgen te maken over de uitstap. Zij zijn over het algemeen minder bezorgd: zo meent slechts 35 procent dat de brexit een slechte beslissing is voor het Verenigd Koninkrijk. Opvallend zijn de cijfers van Rusland: 54 procent van de Russen vindt dat brexit de juiste beslissing is. 

Hoe denken de Belgen erover?
Ook de Belgen lijken hun schouders niet te zetten onder de beslissing van het Verenigd Koninkrijk. De meerderheid meent dat de brexit een slechte zaak is voor het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor het eigen land en voor de Europese Unie zouden ze een andere keuze hebben gemaakt. 

Al is er bij de Belgen niet meteen sprake van grote paniek. De grootste groep zegt dat ze bijvoorbeeld noch blij, noch verdrietig worden van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Een kleine meerderheid ziet de toekomst iets minder rooskleurig in, maar een bijna even groot cijfer zegt niet anders naar de toekomst te kijken sinds de brexit.