Steekpartij Londen: dader geïdentificeerd

Een 19-jarige man heeft gisteravond op Russell Square in hartje Londen een vrouw gedood en vijf andere mensen verwond. Het gaat om een Noor van Somalische afkomst, die wellicht mentale problemen had. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De politie kreeg gisteravond rond 22.30 uur (23.30 uur Belgische tijd) de oproep van een steekpartij op Russell Square. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, troffen zes gewonden aan. Eén Amerikaanse vrouw kreeg ter plekke nog verzorging, maar ze overleed later aan haar verwondingen. De politie bevestigt dat het om een zestigplusser gaat, maar wil uit respect voor het slachtoffer geen verdere details vrijgegeven. Drie van de vijf gewonden konden intussen het ziekenhuis weer verlaten, over de toestand van de andere twee gewonden is nog geen informatie. De gewonden komen uit het Verenigd Koninkrijk zelf, de VS, Israël en Australië.

De politie kon de dader vrijwel meteen arresteren bij aankomst, met behulp van een taser. Het gaat om een 19-jarige Noord van Somalische afkomst, die wellicht mentale problemen heeft. De jongeman werd even in het ziekenhuis opgenomen, maar volgens de Britse openbare omroep BBC heeft hij het ziekenhuis alweer verlaten. Hij zou zich momenteel in een politiecel in het zuiden van de Britse hoofdstad bevinden.

Wellicht mentale problemen
Volgens de politie lijkt het er sterk op dat de dader mentale problemen heeft. "Wij blijven onze onderzoekspistes op de mentale gezondheid focussen terwijl wij de geest openhouden in verband met het motief", zo citeerde de commerciële zender ITV de Londense politie. Voorlopig zijn er geen indicaties dat het om een geradicaliseerde daad gaat, maar lijkt het eerder om een spontane en wilde aanval te gaan. Omdat ze de piste van terrorisme nog niet volledig kunnen uitsluiten, zal de afdeling moordzaken van de politie worden bijgestaan door de antiterreurpolitie.

Extra veiligheid
De politie deelt ook nog mee dat de politieaanwezigheid in de Londense straten vandaag verhoogd wordt, om de veiligheid te verzekeren en de mensen gerust te stellen. Het incident gebeurde slechts enkele uren nadat de Londense autoriteiten aankondigden dat er 600 extra gewapende politieagenten zouden ingezet worden in de hoofdstad, na de recente terreuraanslagen.

"Kalm blijven"
De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft de bevolking ook toegesproken na het incident. Khan riep op tot "kalmte en waakzaamheid" terwijl de politie uitvist of het incident al of niet met terrorisme heeft te maken. "Signaleer alstublieft gelijk wat verdacht is aan de politie. Wij hebben een vitale rol te spelen door als oren en ogen te dienen voor de politie en de veiligheidsdiensten, en om ertoe bij te dragen dat Londen beschermd is". De burgemeester beklemtoonde dat de veiligheid van de Londenaars zijn "eerste prioriteit" is.