Dossier Terreurdreiging

Account 'kerkterrorist' weer even actief

Adel Kermiche werd vorige week samen met Abdel Malik Petitjean door de ordedediensten doodgeschoten bij de aanslag op een kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray. Zijn account op berichtendienst Telegram kwam gisterenavond weer plotsklaps tot leven . Dit melt het blad l'Express na de documenten te hebben kunnen inkijken.

Met de client-to-client dienst Telegram kunnen gebruikers versleutelde en zelfvernietigende berichten, foto's en andere bestanden uitwisselen. Beide terroristen, die naar eigen zeggen aanhangers waren van de terreurgroepering Islamitische Staat, maakten gebruik van de applicaite. Kermiche heeft meerdere audioboodschappen gepost en bericht over zijn morbide plannen via Telegram. Net een week na de aanslag, dinsdagavond om 21.51 uur, kwam de Telegramdienst van Kermiche weer tot leven, na een week stil te zijn geweest.

Een onbekende feliciteerde in een audioboodschap van minder dan twee minuten in accentloos Frans zijn "broeders" voor de in Frankrijk gevoerde operaties en laat ook uitschijnen dat hij zich in een oorlogszone bevindt. "Wij zijn aan bloed gewoon, wij zijn aan oorlog gewoon, wij zijn aan veel zaken gewoon geraakt", zegt de onbekende. Hij voegt er nog aan toe dat "zusters, kinderen en broeders hier" zich verheugen over de aanslagen. Er verschijnen ook drie foto's: één uit de video-opeising door beide daders, één van de Algerijnse islamistische terrorist Khaled Kelkal (van de aanslagen van 1995) en één van Larossi Alballa, de man die in juni nabij Parijs twee politiemensen heeft vermoord.

Derde betrokkene?
De reactivatie van Telegram toont volgens L'Express aan dat Kermiche niet alleen in contact stond met zijn mededader, maar ook nog met minstens één ander iemand. Als het al geen opdrachtgever is kan het iemand zijn die het overgaan tot de daad heeft beïnvloed. Kermiche en Petitjean gijzelden vijf mensen in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray en sneden de plaatselijke priester de keel over. De politie schoot de twee even later dood.