Binnenkort eerste commerciële vlucht naar de Maan

Het privébedrijf Moon Express dat gevestigd is op Cape Canaveral in Florida heeft als eerste toelating gekregen van de Amerikaanse overheid om op commerciële basis een ruimtevaartuig naar de Maan te sturen. Dit meldde de gezaghebbende krant Florida Today.

Het bedrijf Moon Express wil volgend jaar al zijn robot ter grootte van de drone R2-D2 uit "Star Wars" op onze natuurlijke satelliet laten neerstrijken. Het bedrijf moest onder meer aantonen dat het zich schikt naar het "Ruimtevaartverdrag" van 1967 dat onder meer voorschrijft een ander hemellichaam niet te contamineren, onder toezicht te staan van de overheid en niet in andere missies tussen te komen.

Lancering in de herfst
Moon Express, dat al meer dan dertig miljoen dollar heeft kunnen ophalen voor zijn project, hoopt in de herfst zijn MX-1E ruimtevaartuig te kunnen voorstellen. De lancering zou gebeuren met de nieuwe raket Electron van Rocket Lab, vanuit Nieuw-Zeeland of Cape Canaveral zelf.

Interesse andere firma's
Tot nog toe slaagde slechts een handvol naties erin om een ruimtevaartuig op de Maan neer te zetten. Andere firma's liggen niet ver achter op Moon Express wat betreft plannen om naar de Maan te vliegen. Florida Today heeft het in het bijzonder over SpaceX en Bigelow Aerospace.