Flashmob zorgt voor massale terreurpaniek

In de Spaanse badstad Platja d’Aro is gisteravond paniek ontstaan door een uit de hand gelopen grap. Een groep Duitse jongeren had een flashmob georganiseerd, maar die werd verkeerdelijk aanzien voor een terreuraanslag en veroorzaakte paniek. Elf mensen raakten daarbij gewond en vijf Duitsers werden opgepakt. Vlaming Laurent V. bevond zich midden in de paniek en stuurde ons deze beelden.

De vijf Duitsers, tussen 20 en 25 jaar oud, verschijnen vandaag voor de rechter voor verstoring van de openbare orde. Het gaat om monitoren van een vakantiekamp van wie één zich gisteravond voordeed als een beroemdheid in de badplaats. De rest van de groep -zowat 200 in totaal- gedroegen zich als fans die een foto wilden nemen. Hun kabaal werd door andere toeristen geïnterpreteerd als een aanslag.

Paniek
Op de videobeelden is te zien hoe honderden mensen in paniek door de straten van Platja d'Aro renden of zich in restaurants verschuilden. Kinderen zijn aan het huilen, borden liggen gebroken op de grond. De rust keerde slechts moeizaam terug.

Vlaming Laurent V. zat op restaurant toen de paniek toesloeg. "Mensen die zaten te eten, mensen in hun auto en omstaanders liepen alle kanten uit in winkels en op straat om te schuilen en om hun eigen vel te redden", vertelt hij. 

Elf gewonden
Elf mensen moesten verzorging krijgen voor kneuzingen, paniekaanvallen of hartritmestoornissen, aldus de politie. Lokale politici tonen zich allerminst opgezet met de stunt van de Duitsers. "Sommige grappen zijn niet aanvaardbaar", tweette de regionale president Carles Puigdemont. Het gemeentebestuur hoopt dat de monitoren gestraft zullen worden, "zodat ze begrijpen dat dit niet opnieuw kan".