3 doden na peperdure kankerbehandeling

Drie kankerpatiënten zijn overleden na een peperdure behandeling door een Duitse dokter in Brüggen, vlakbij de Nederlandse grens. De patiënten betaalden 9.000 euro voor een alternatieve kankerbehandeling. De Duitse politie onderzoekt de zaak.

De Vlaamse Leentje Callens (55) is één van de slachtoffers. Haar familie deed hun verhaal in Het Laatste Nieuws. “Meteen nadat de dokter haar een zogezegd onschuldige baxter toegediend had, werd Leentje onwel. Eén dag later was ze dood", vertelt haar echtgenote. 

Baxters
De Duitse dokter Klaus Ross gebruikte naar eigen zeggen voor het eerst baxters uit de Verenigde Staten. Normaal kocht hij die gewoon in Duitsland. Niet enkel Leentje Callens, maar ook twee Nederlandse kankerpatiënten overleefden de behandeling niet.

Onmiddelijk na hun overlijden viel de Duitse politie binnen in het zorgcentrum van Ross. Nu wordt onderzocht wat er precies is misgegaan.

"Geen alternatief"

Een alternatieve behandeling is eigenlijk helemaal geen alternatief, zegt de Stichting tegen Kanker. Ze werken namelijk nooit tegen de kanker zelf. Maar soms wel tegen de bijwerkingen van de echte behandeling. Het kan dus (soms) een goede aanvulling zijn, maar je moet altijd goed overleggen met je oncoloog.

Acht op de tien kankerpatiënten kiest voor niet-klassieke behandelingen. De meesten doen dit echter in combinatie met hun gewone, traditionele behandeling. “Het scala aan niet-conventionele geneeswijzen is heel erg divers. je kunt ze daarom niet allemaal over een kam scheren”, zegt Mathijs Goossens van Stichting tegen Kanker, “Wat je wil kunt zeggen is dat je altijd moet overleggen met je oncoloog als je interesse hebt daarin. Samen met je oncoloog kan je dan bekijken wat voor jou het interessantste, het belangrijkste, het veiligste is.”

Toch zinvol

Dat overleg is ontzettend belangrijk, want zelfs een simpele vitamine of bepaalde kruiden, kunnen ervoor zorgen dat de gewone behandeling niet meer werkt. Maar compleet nutteloos zijn zulke behandelingen zeker niet. Zo kan je bijwerkingen door de conventionele behandeling bestrijden met een alternatieve therapie.