Noord-Korea vuurt weer raketten af

Noord-Korea heeft twee ballistische raketten afgevuurd, waarvan er één onmiddellijk na de lancering ontploft is. Dat meldt het Amerikaanse Strategic Command. De tweede raket kwam terecht in de Japanse Exclusieve Economische Zone (EEZ), aldus de Japanse premier Shinzo Abe. De premier had het over een "schandalige handeling en een ernstige bedreiging voor de Japanse veiligheid" en een "duidelijke schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad".

De Noord-Koreanen vuurden om iets voor 8 uur plaatselijke tijd tegelijk de Rodong-raketten van middellange afstand af, vanaf de basis van de westelijke stad Hwangju, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het is de eerste keer sinds 1988 dat een Noord-Koreaanse raket tot in de Japanse EEZ geraakt.

Ook de Verenigde Staten hebben al verontwaardigd gereageerd op de nieuwe raketlancering en verklaarden klaar te staan om hun bondgenoten te beschermen. "We blijven bereid samen te werken met onze bondgenoten en onze partners over de hele wereld om de nieuwe provocaties van de Democratische Volksrepubliek Korea te beantwoorden, en om onszelf en onze bondgenoten tegen iedere aanval of provocatie te verdedigen", zo klonk het bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. ;

Rakettenschild
In juli kwamen Zuid-Korea en de Verenigde Staten overeen om een geavanceerd raketverdedigingssysteem te ontplooien in Zuid-Korea, om zich te verdedigen voor de dreiging vanuit Noord-Korea. Dat systeem zou eind volgend jaar actief moeten worden. Noord-Korea waarschuwde enkele weken geleden dat het een "fysieke tegenaanval" zou uitvoeren tegen dat rakettenschild, aldus Yonhap. Ook Peking en Moskou lieten hun ongerustheid over dat schild al blijken.

Spanning
Twee weken geleden lanceerde Noord-Korea nog drie ballistische raketten waarmee het nucleaire aanvallen op Amerikaanse militaire doelen in Zuid-Korea simuleerde. Sinds de vierde kernproef van Noord-Korea op 6 januari, op 7 februari gevolgd door het afvuren van een langeafstandsraket, blijven de spanningen op het Koreaanse schiereiland toenemen. 

Bekijk ook:

Foto: Archiefbeeld.