Rouwplaats Parijs krijgt opkuisbeurt

De stad Parijs is vandaag begonnen met de schoonmaak van het standbeeld van Marianne op de Place de la Republique. Sinds de aanslagen op Charlie Hebdo in januari vorig jaar deed het monument dienst als herdenkingsplaats. Ook na de aanslagen van 13 november kwamen Parijzenaars er rouwen en demonstreren.

Na elke aanslag lieten rouwenden aan het standbeeld kaarsen, bloemen en gedichten achter. Meestal ging het om uitingen van verdriet of oproepen tot vrede en tolerantie. Maar Franse media berichtten dus dinsdag dat het standbeeld zou schoongemaakt worden. Reden is dat het monument niet langer gebruikt wordt als herdenkingsplaats.

"Na deze lange periode van eerbetoon, en vervolgens de beweging Nuit Debout gedurende de hele lente, wilden we dat het standbeeld opnieuw zijn oorspronkelijke karakter krijgt", zei Rémi Feraud, burgemeester van het tiende arrondissement, aan BFMTV. Nuit Debout is de sociale beweging die ontstaan is uit het protest tegen de hervormingen van de arbeidswetgeving.

Sommige slogans, waaronder foto's en graffiti die op het monument werden geplakt, zijn bewaard door de stad om tentoongesteld te worden in een museum. De schoonmaak zal naar verwachting tot midden augustus duren.