"Geen amandelen, meer kans op kind"

Vrouwen die hun amandelen of appendix hebben laten verwijderen, zijn vruchtbaarder. Dat beweren onderzoekers van de Schotse universiteit van Dundee, in een studie die maar liefst vijftien jaar in beslag nam. Dat schrijft BBC. 

De onderzoekers analyseerden medische gegevens van meer dan een half miljoen Britse vrouwen. Ze stellen dat de ingrepen een directe invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid, of dat het te maken heeft met het gedrag van de vrouwen.

Uit de studie blijkt dat voor elke 100 zwangerschappen er:

  • 134 zwangerschappen zijn waarbij vrouwen hun appendix hebben laten verwijderen
  • 149 zwangerschappen zijn waarbij vrouwen hun amandelen hebben laten verwijderen
  • 143 zwangerschappen zijn waarbij vrouwen beiden hadden laten verwijderen.

Geruststellen
“Deze studie is belangrijk om vrouwen gerust te stellen dat een ingreep aan de appendix hun kansen op een toekomstige zwangerschap niet kan verlagen”, aldus Dr Sami Shimi, een van de onderzoekers. “Maar nog belangrijker: als we kijken naar zowel de appendix en de amandelen, dan blijkt uit onze studie dat het verwijderen van ontstoken organen of organen die makkelijk opnieuw kunnen ontsteken, de kans op een zwangerschap vergroten.”

Ontsteking
Een biologische verklaring is dat regelmatig geïnfecteerde amandelen of appendix het niveau op ontsteking in het lichaam vergroten. Dat heeft ook een invloed op de eierstokken en de baarmoeder. 

Maar de onderzoekers denken dat het eerder met het gedrag van de vrouwen te maken heeft. Vrouwen met een vrijer seksleven hebben namelijk een verhoogde kans op ontstekingen aan het bekken, waardoor ook de appendix ontstoken kan geraken en die moet verwijderd worden. En wie een vrij seksleven heeft, wordt natuurlijk ook gemakkelijker zwanger. In die redenering is er dus geen rechtstreekse link tussen de kans op een zwangerschap en de aanwezigheid van een appendix, maar daar zijn de onderzoekers nog niet uit. 

"Te vroeg"
Volgens experten kunnen de bevindingen tot nieuwe behandelingen leiden, maar ze adviseren wel dat vrouwen nu niet massaal hun appendix of amandelen onnodig zullen laten verwijderen. Daarvoor is het immers nog te vroeg en is er meer onderzoek nodig.