Vrouwen in kerk? Paus zet eerste stap

Vrouwen die in de toekomst diaken willen worden, zijn weer een stapje dichter bij hun doel. Paus Franciscus heeft de langverwachte commissie benoemd die moet bestuderen welke plaats vrouwen kunnen innemen in de rooms-katholieke kerk.

Binnen de kerk van Rome mogen enkel gewijde diakens preken, het evangelie lezen en de communie uitdelen tijdens de mis. Zij kunnen ook een rol spelen bij dopen, huwelijken en begrafenissen. Maar voorgaan in de eucharistieviering en de biecht afnemen is enkel voor een priester weggelegd.

Zoals alle kerkelijke ambten kan het diakenschap enkel bekleed worden door een man. De Argentijnse paus heeft nu een dertienkoppige commissie aan het werk gezet die het diaconaat voor vrouwen moet bestuderen "vooral in het licht van de vroege tijden in de kerk" en waarin vrouwen die rol speelden. 

Zes vrouwen in de commissie
De rol van de voorzitter van de commissie zou volgens Radio Vaticaan weggelegd zijn voor aartsbisschop Luis Francisco Ladaria Ferrer, secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer. In de commissie zitten ook zes vrouwen. Een van de mannen in de commissie is Bernard Pottier, van het "Institut d'Etudes Théologiques" in Brussel en lid van de Internationale Theologische Commissie.