Obama zet Trump op zijn plaats

De Amerikaanse president Barack Obama mengt zich in de ruzie tussen Donald Trump en de islamitische ouders van een gesneuvelde Amerikaanse militair. Trump had hen vorige week beledigd en trapt met zijn uitspraken veel families van gesneuvelde militairen op hun hart.

Op een jaarlijkse bijeenkomst voor invalide oorlogsveteranen zette de Amerikaanse president Donald Trump op zijn plaats, zonder zijn naam expliciet te noemen. “Als opperbevelhebber ben ik het beu dat sommigen zo slecht spreken over het Amerikaanse leger en de troepen”, aldus Obama. “Niemand, maar dan ook niemand heeft meer opgegeven voor onze vrijheid en veiligheid dan de families van de gesneuvelde militairen. Zij vertegenwoordigen het allerbeste van ons land”.

Vurig pleidooi van Khan
Met zijn uitspraken verwijst Obama naar het vurige pleidooi van de ouders van Humayun Khan, een islamitische militair van het Amerikaanse leger die omkwam in Irak. Zijn vader haalde tijdens de Democratische conventie fel uit naar Donald Trump. "U hebt niets opgeofferd, u hebt niemand verloren", zei hij.

Trump reageerde in zijn typische stijl. Hij vroeg zich luidop af of zijn rivale Hillary Clinton de speech van de man had geschreven, en haalde ook uit naar de moeder omdat ze niets zei. Door zijn forse uitspraak kreeg de Republikeinse presidentskandidaat bakken kritiek van oorlogsveteranen. Ook partijgenoten distantieerden zich intussen van zijn uitspraken. 

Bekijk ook: