Vluchteling Amer: "Ik raakte zwangere vrouw kwijt"

Het Rode Kruis wordt overstelpt door vluchtelingen die een familielid zijn kwijtgeraakt op hun tocht naar Europa. Het is ook het schrijnende verhaal van de Iraakse vluchteling Amer. Samen met zijn zwangere vrouw Safa en drie dochters vluchtte hij weg, maar onderweg raakte hij zijn zwangere vrouw kwijt. Niemand weet waar ze nu is.

De moeder, die vijf maanden zwanger is op dat moment, raakte van haar drie kinderen en echtgenoot gescheiden toen ze de boot wouden nemen. De moeder zat al op de boot toen Amer de drie kinderen ging halen. Wanneer hij terugkeerde, was de boot al vertrokken.

“Ik was aan het roepen. De mensensmokkelaars zeiden: zwijg, of we doden je. Ze hadden wapens vast, ze zouden me gedood hebben. Ze beloofden me dat we naar dezelfde plaats zouden gaan als de boot van mijn vrouw. Ik geloof dat ze nog leeft”, vertelt Amer aan VTM NIEUWS. “Mijn leven is kapot zonder mijn vrouw. En mijn jongste dochter vraagt heel de tijd waar haar mama is.”

Tot op vandaag geen nieuws
Het gezin wou met de boot naar Europa vluchten, maar daar liep het mis. Samen met zijn drie dochters verblijft Amer nu in het asielcentrum van Koksijde. Tot op vandaag heeft hij nog geen nieuws over zijn vrouw.

Rode Kruis bedolven onder gelijkaardige dossiers
De dienst van het Rode Kruis die mensen als Amer probeert de helpen, laat weten dat ze het werk nauwelijks kunnen bolwerken. Dit jaar hebben ze al 216 dossiers opgestart. Vorig jaar waren dat er 403 in een heel jaar. Een kwart van de dossiers raakt opgelost.