Brit moet 'veiligheidsunie' creëren

De Brit Julian King wordt de nieuwe eurocommisaris voor Veiligheid. Hij wordt belast met de strijd tegen het terrorisme en de georganiseerde misdaad. Dat heeft het dagelijkse bestuur van de Europese Unie laten weten in een communiqué. 

Julian King - de vroegere Britse ambassadeur in Parijs - volgt Jonathan Hill op. Hij nam ontslag uit de Europese Commissie nadat een meerderheid van zijn landgenoten zich eind juni in een referendum had uitgesproken voor een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Hill was een voorstander om in de EU te blijven en binnen de Commissie bevoegd voor financiële diensten. Tot de scheiding met de EU een feit is, behoudt het Verenigd Koninkrijk het recht op een eurocommissaris.

De Britse regering had King op 8 juli voorgedragen als nieuwe eurocommissaris, en Juncker had enkele dagen later een gesprek met hem. De benoeming van King en zijn portefeuille moten eerst wel nog worden goedgekeurd worden door het Europees Parlement.

Nieuwe portefeuille
King zal onder de supervisie werken van eerste vicevoorzitter van de Commissie, Frans Timmermans, en in samenwerking met eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken en Migratie Dimitris Avramopoulos. De portefeuille van de Brit is een nieuwe die bestaande portefeuilles aanvult, zegt het dagelijks bestuur van de EU. De verantwoordelijkheden van de andere Commissieleden blijven onaangetast. De portefeuille van Hill is intussen overgenomen door de Letse vicevoorzitter van de Commissie Valdis Dombrovskis.

King zal de implementatie van de Europese Agenda voor Veiligheid moeten ondersteunen, weet de Commissie nog. Het dagelijks bestuur van de EU keurde die agenda eind april vorig jaar goed.