Bosbranden blijven woeden in Californië

De Amerikaanse staat Californië wordt nog steeds geteisterd door het vuur, en ook in de rest van West-Amerika woeden er grote branden. Intussen moesten al tienduizenden mensen geëvacueerd worden en er viel ook minstens één dode. 

Californië is met zijn 66 miljoen bomen bijzonder ontvlambaar en dus zeer kwetsbaar voor de branden. In het noordelijke Big Sur, heeft de brand 'Soberanes' op iets meer dan een week tijd al 164 vierkante kilometer in de assen gelegd. Meer dan 5.000 brandweerlieden werden gemobiliseerd, maar die hebben het vuur nog steeds maar voor 18 procent onder controle. 

Door het vuur werden al 57 huizen vernield en lopen 2.000 gebouwen het risico beschadigd te worden, waardoor duizenden inwoners geëvacueerd moesten worden. Vorige week overleed de bestuurder van een graafmachine aan de verwondingen die hij opliep tijdens bluswerken in het gebied.

Vuurzee maar moeilijk onder controle
Ook de brand 'Goose' die sinds zaterdag in het midden van Californië woedt, heeft al zeven vierkante kilometer land verwoest. Ook deze brand is nog maar voor vijf procent onder controle. Daar doen 1.328 brandweermannen er alles aan om de vuurzee te bestrijden.

De brand 'Sand', die 167 km2 verwoestte rond Santa Clarita, ongeveer 50 km ten oosten van Los Angeles, is intussen wel onder controle. 'Sand' begon negen dagen geleden en leidde tot de gedwongen evacuatie van 20.000 mensen.