Spanning tussen EU en Turkije stijgt

Sinds de mislukte coup groeit de spanning tussen Turkije en de Europese Unie. Turkije is boos op Duitsland omdat gisteren op de steunbetoging voor Erdogan in Keulen, geen toespraak van de president mocht worden uitgezonden. Turkije boos op Europa, omdat de visumplicht voor Turken nog niet is afgeschaft. Als dat niet snel gebeurt, dreigt Turkije geen vluchtelingen meer terug te nemen.

Vluchtelingen die via Turkije de Europese Unie binnenkomen, mogen naar Turkije teruggestuurd worden. Zo was in maart overeengekomen. Vanaf juli geen visumplicht meer voor Turken die naar Europa reizen, was de wederdienst. Maar Europa stelde voorwaarden. Turkije moest zijn antiterreurwetten hervormen, zodat ze niet tegen politieke tegenstanders gebruikt kunnen worden. Maar na de staatsgreep is president Erdogan dat minder dan ooit van plan. En dus behoudt Europa de visumplicht.

De spanning tussen Turkije en Europa is sinds de staatsgreep groot. Op de steunbetoging voor president Erdogan, gisteren in Keulen, mocht zijn toespraak niet op groot scherm uitgezonden worden. Een arrest dat het Duitse grondwettelijk hof in 24 uur tijd nam. Turkije roept de Duitse ambassadeur ter verantwoording.

De manier waarop president Erdogan na de staatsgreep met zijn tegenstanders afrekent, zorgt bij de Europese Unie duidelijk voor ongemak.