Verenigde Staten vallen IS in Libië aan

De Verenigde Staten hebben gisteren voor het eerst luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van de jihadistische terreurgroep IS (Islamitische Staat) in de Libische stad Sirte. Dat heeft de eerste minister van de Libische regering van nationale eenheid (GNA), Fayez al-Sarraj, meegedeeld tijdens een televisietoespraak.

"De eerste Amerikaanse aanvallen tegen doelwitten van Daesh (de Arabische afkorting voor IS) hebben vandaag plaatsgevonden", zo klinkt het. Daarbij zijn in het IS-bolwerk Sirte, 450 kilometer ten oosten van  de hoofdstad Tripoli, "zware verliezen toegebracht" aan de jihadisten, aldus nog al-Sarraj.

Het Pentagon bevestigt dat er luchtaanvallen zijn uitgevoerd op vraag van de GNA. "De Amerikaanse precisiebombardementen werden uitgevoerd op vraag van de Libische eenheidsregering", zo bevestigt woordvoerder van het Pentagon Peter Cook in een persbericht. Hij voegde eraan toe dat de aanvallen voortgezet zullen worden.

Toestemming van Obama
Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat president Barack Obama de Amerikaanse troepen de toestemming had gegeven om luchtaanvallen uit te voeren ter ondersteuning van de Libische regeringstroepen. "De Amerikaanse hulp aan de Libische eenheidsregering in de strijd tegen IS "zal zich beperken tot de luchtaanvallen en het uitwisselen van inlichtingen", aldus de woordvoerder, die eraan toevoegde dat "geen enkele Amerikaanse soldaat zal deelnemen aan het grondoffensief van de regering".

Sinds mei proberen de Libische regeringstroepen, met steun van de VN, het IS-bastion Sirte onder controle te krijgen. Maar de terreurorganisatie biedt hevig weerwerk, met tegenaanvallen en aanslagen met autobommen. De soldaten gebruiken echter zware munitie en krijgen steun vanuit de lucht, waardoor ze erin slagen terrein te veroveren. Sinds het begin van de gevechten kwamen al 280 regeringssoldaten om en raakten er meer dan 1.500 gewond.

Chaos na Kadhafi
Libië is sinds de door het Westen gesteunde val van kolonel Moammar al-Kadhafi in 2011 weggezakt in chaos. Daar maakte IS gebruik van om haar macht in grote gebieden van het land uit te breiden.