Geloven (nog) meer Australiërs in 'Force'?

In Australië is een mop van enkele Star Wars-fans een eigen leven gaan leiden. Tijdens een vijfjaarlijkse enquête vullen de Australiërs allerlei gegevens in over hun persoonlijk leven. Een steeds grotere groep vult er in dat ze geloven in het ‘Jediïsme’, het geloof uit de films van George Lucas. Het neemt zelfs zo’n grote proporties aan dat atheïsten de ‘gelovigen’ oproepen te stoppen met de grap.

In 2011 gaven maar liefst 65.486 Australiërs aan dat ze geloven in ‘The Force’. Dat is bijna evenveel als de Sikh-gemeenschap en veel meer dan het Leger des Heils en de orthodoxe kerken.

Gelovigen
Op zich lijkt het een onschuldige grap. Maar volgens de atheïstische gemeenschap in Australië geeft dit een vertekend beeld. De ‘Jediïsten’ worden namelijk bij de gelovigen in het land gerekend, en dat vinden de atheïsten een groot probleem. Zo lijkt Australië namelijk veel religieuzer dan het geval is.

De ‘Don’t Mark Yourself As Jedi’-beweging probeert via Twitter iedereen te overtuigen om de enquête dit jaar eerlijk in te vullen. Om te weten of deze oproep de 'Jediïsten' bekeert, is het wachten op de uitslag van de enquête.