"Vlucht MH370 vloog bewust water in"

De verdwenen vlucht MH370 van Malaysia Ailines vloog wellicht doelbewust in het water. Dat zegt een expert in vliegtuigcrashes in het Australische programma '60 Minutes'. Ook het officieel onderzoeksorgaan bestudeert de piste van een doelbewuste crash.

De Boeing 777 met 239 mensen aan boord die vanuit Kuala Lumpur naar Peking moest vliegen, verdween in maart 2014 van de radar. Expert Larry Vance, die onderzoek deed naar meer dan 200 vliegtuigongelukken, is ervan overtuigd dat een piloot het toestel bewust in de zee heeft doen neerstorten. Hij trekt die conclusie op basis van een aangespoeld wrakstuk op het eiland Réunion. Dat er net zo'n groot wrakstuk werd teruggevonden, wijst er volgens Vance op dat het om een bewuste crash ging. "Iemand bestuurde het toestel op het einde van de vlucht", zegt Vance. "Iemand heeft het toestel in het water gevlogen. Er is geen andere piste om te volgen."

Het wrakstuk dat werd gevonden is een deel van een van de vleugels. Daarop is te zien hoe de flaperon - een deel van het stuurvlak - werd aangezet voor de landing. Dit geeft volgens Vance aan dat iemand het toestel effectief aan het besturen was toen het vliegtuig in de Indische Oceaan stortte.

Piloot oefende crash op voorhand
Onderzoek had al aan het licht gebracht dat de piloot van het toestel, Zaharie Ahmad Shah, bij hem thuis een simulatievlucht had uitgevoerd waarin hij de crash oefende. Tijdens zijn simulatievlucht liet hij het toestel neerstorten in de Indische Oceaan, nog geen maand voordat de Boeing 777 effectief verdween. Dat schreef New York Magazine op basis van documenten van de Maleisische politie. Ook Peter Foley van het Australische bureau voor Transportveiligheid die het onderzoek leidt, zegt dat opzet een van de mogelijke theorieën is. 

Nog veel onduidelijkheid
Vlucht MH370 verdween op 8 maart 2014 op weg van Kuala Lumpur naar Peking van de radar. Aan boord van het toestel zaten 12 bemanningsleden en 227 passagiers. Op 29 januari verklaarde Maleisië alle passagiers aan boord van de vermiste vlucht dood en sindsdien wordt het verdwijnen van het vliegtuig officieel als een ongeval beschouwd. 

Ondanks de talrijke zoekacties blijft het tot op de dag van vandaag onduidelijk wat er met het toestel en de inzittenden is gebeurd. De autoriteiten blijven voorlopig nog verder zoeken naar de brokstukken. De regeringen van Maleisië, China en Australië hebben wel al laten weten dat de kans niet erg groot is dat ze nog brokstukken gaan vinden in het gebied dat nu onderzocht wordt. Als er geen nieuwe bewijzen opduiken, zullen ze de zoektocht wel staken, klinkt het. 

Bekijk ook: