"Bestuurder Bolivia (24) is opgepakt"

Drie Belgische vrouwen zijn zaterdagavond om het leven gekomen bij een verkeersongeval in de Salar de Uyuni, de bekende zoutvlakte in het zuidwesten van Bolivia. Ook een Italiaanse en een Peruaanse toerist kwamen om, delen de autoriteiten mee. De 24-jarige bestuurder werd intussen aangehouden, schrijft de Italiaanse krant La Stampa.

"Een voertuig van een touroperator is over de kop gegaan. Vijf mensen zijn overleden en drie mensen raakten gewond", zegt de politiechef van Uyuni, Rodolfo Salazar.

Volgens de Boliviaanse krant El Deber zijn onder de doden drie Belgische vrouwen. De zus van één van de slachtoffers bevestigt op Facebook het overlijden. "Met veel verdriet moet ik u mededelen dat Tess overleden is op 30 juli 2016 in een auto-ongeval terwijl ze op reis was in Bolivië", laat ze weten via Facebook

Ook Chiro Gewest Aalst betreurt op Facebook het overlijden van hun oud-leidster Charlien. "Als tranen een trap konden bouwen en herinneringen een brug, dan klommen we hoog in de hemel en haalden we je gelijk terug. Woorden schieten tekort", schrijven ze.

Wellicht klapband door te hoge snelheid
Bij het verkeersongeval liepen ook twee Peruanen verwondingen op. Zij werden naar het ziekenhuis in Potosi overgebracht, zo'n 200 kilometer verderop. Ook de Boliviaanse chauffeur raakte bij het ongeluk gewond.

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat het voertuig te snel reed, zegt de politiechef. Volgens de krant Dia a Dia heeft een band van het busje het door de hoge snelheid begeven. De chauffeur verloor daarop de controle over zijn voertuig, dat meerdere keren over de kop ging. Volgens de Italiaanse krant La Stampa gaat het om een man van 24 jaar. Hij zou zijn opgepakt.

De lichamen van de slachtoffers werden overgebracht naar het mortuarium van het Eduardo Pérez-ziekenhuis, waar een autopsie zal gebeuren. Daarna pas kunnen de Belgische, Italiaanse en Peruaanse diplomatieke vertegenwoordigers hun repatriëring organiseren.


Op een na grootste zoutvlakte
De Salar de Uyuni ligt op een hoogte van 3.650 meter en is de op een na grootste zoutvlakte van de wereld, met een oppervlakte van meer dan 10.000 vierkante kilometer. Net vanwege de grote oppervlakte moeten toeristen vertrouwen op lokale reisbureaus als ze de plek willen bezoeken, omdat doorgaans enkel zij zich vlot kunnen oriënteren op de hagelwitte vlakte. De snelheidslimieten zouden daar wel vaker overschreden worden omdat de lokale reisbureaus de toeristen zoveel mogelijk willen laten zien, zegt een Belgische touroperator aan VTM NIEUWS.

"Check reisorganisatie"
De reisbijstandsorganisatie Europ Assistance raadt aan om je reis te boeken via een touroperator. Die werken met lokale vervoers- maatschappijen van wie ze weten dat ze betrouwbaar zijn. Als je zélf je reis organiseert, probeer dan toch altijd na te gaan of de maatschappij of het reisbureau ter plaatse veilig is, zegt Xavier Van Caneghem van Europ Assistance. Dat kan bijvoorbeeld via de vergelijkingswebsite Tripadvisor, een website waarop mensen hun oordeel kunnen vellen over restaurants, hotels, maar bijvoorbeeld ook over reisbureaus in het buitenland. Ook de prijs van de lokale bureaus is een goede indicatie van de kwaliteit, klinkt het bij de touroperators.

In juli zijn een dertigtal Belgen gestorven op vakantie in het buitenland. Vorig weekend nog is in Marokko een jongen van 15 uit Genk overleden na een ongeval met een quad. De reisbijstands- organisaties hebben ook iets vaker moeten zorgen voor medische bijstand. Het komt er dus op aan om je goed te verzekeren.