Piloten staken op Schiphol

De kans is groot dat er vandaag verstoord verkeer is op de luchthaven van Schiphol. De Nederlandse pilotenvakbond heeft een nieuwe werkonderbreking aangekondigd bij easyJet. De 72 easyJet-piloten die Schiphol als thuisbasis hebben, staken voor het doorbetalen bij ziekte, meer rust tussen vluchten en een beter pensioen.

De piloten vliegen vandaag tussen 6.00 en 10.00 uur niet, meldt de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). De late aanzegging van de actie is volgens de vakbond een gevolg van de uitspraak van de kortgedingrechter. Die zegt dat werkonderbrekingen minimaal zes uur van tevoren moeten worden aangekondigd. 

Het is de tweede keer dat acties worden gevoerd. De vorige keer vloog luchtvaartmaatschappij easyJet andere piloten in om de staking te breken. De VNV wil dat ditmaal voorkomen. Volgens de vakbond gooit easyJet "met het inzetten van stakingsbrekers olie op het vuur". De VNV zegt eventuele overlast voor reizigers wel te betreuren, maar legt de schuld daarvoor bij easyJet.

Mogelijk nog maanden problemen
Gaat de vliegmaatschappij niet in op de eisen, dan volgen de komende maanden nieuwe werkonderbrekingen. "We zijn vastberaden om een eerlijke cao voor de easyJet-piloten af te sluiten, ook al zou dat betekenen dat het conflict en de daardoor veroorzaakte operationele verstoringen zich nog maanden voortslepen", aldus VNV-voorzitter Steven Verhagen.