Turkije stelt ultimatum voor visumliberalisering

Turkije wil dat de Europese Unie ten laatste tegen oktober de beloofde visumliberalisering voor de Turken invoert. Anders zal de islamitisch-conservatieve regering het vluchtelingenakkoord met de EU opschorten, zo dreigt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu in de maandageditie van de Duitse krant "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

De Europese Commissie wil zich echter niet laten beïnvloeden door Ankara, klinkt het. "Komt het niet tot een visumliberalisering, zullen we gedwongen zijn afstand te nemen van het terugnameakkoord en de verklaring van 18 maart." Zijn regering verwacht een concrete termijn.

"Het kan begin of midden oktober zijn, maar we verwachten een vaste datum." Het vluchtelingenakkoord werkt omdat Turkije "heel ernstige maatregelen" heeft getroffen, aldus de minister. Hij verwijst dan naar de bestrijding van mensensmokkelaars. "Dat is echter afhankelijk van de opheffing van de visumplicht voor onze burgers, wat ook voorwerp van de overeenkomst van 18 maart is", stelt hij. De minister verzekerde dat het niet om een bedreiging zou gaan.

De visumplicht voor Turkse burgers moest aanvankelijk vanaf juli worden opgeheven. Die termijn werd echter opgeschoven, omdat Turkije nog niet alle 72 voorwaarden had vervuld, zoals de hervorming van de Turkse antiterreurwetten.

De EU wil dat deze zo veranderd worden dat ze niet tegen politieke tegenstanders kunnen worden misbruikt. De opheffing van de visumplicht zal er pas komen, wanneer alle voorwaarden vervuld zijn, zo zei een woordvoerster van de Europese Commissie. "Turkije heeft toegezegd aan de eisen te voldoen (...) en we verwachten dat ze de verplichtingen zullen nakomen." Experten van de Europese Commissie zijn bereid om Ankara raad te geven en te ondersteunen bij de omzetting van de nog noodzakelijke hervormingen, klonk het nog.