"Iedereen draagt Turkse vlag"

Vanmiddag komen in Keulen waarschijnlijk 30.000 aanhangers van de Turkse president Erdogan samen om hun steun te betuigen aan de president na de mislukte staatsgreep van 15 juli. Volgens VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez stromen op dit moment veel mensen toe op de plein "en het lijkt wel of ze allemaal een Turkse vlag bij zich hebben", vertelt hij.

De manifestatie, die van start gaat om 15.00 uur wordt georganiseerd door de Europees-Turkse organisatie UETD onder het motto "Ja aan democratie, neen aan de coup". Er worden toespraken verwacht van vertegenwoordigers van alle Turkse partijen, inclusief de oppositie, aldus secretaris-generaal van EUTD Buelent Bilgi, die toevoegt dat er geen leden van de Turkse regering worden verwacht.

Naast de manifestatie van de aanhangers van Erdogan zijn er ook vier tegenbetogingen in de stad gepland, die elk tot 1.500 deelnemers verwachten. Een van die tegenbetogingen wordt georganiseerd door de extreemrechtse beweging Pro NRW, terwijl een van de drie andere manifestaties zich net richt tegen de opmars van extreemrechts.

2.700 agenten
De stad Keulen heeft uit angst voor rellen en geweld 2.700 politieagenten ingezet om de manifestatie in goede banen te leiden. Burgemeester van Keulen Henriette Reker liet weten dat ze talrijke brieven, e-mails en telefoontjes kreeg van bezorgde burgers.

Sociale media
Tijdens de manifestaties in Keulen verspreidt de politie van de Duitse stad informatie op Twitter en Facebook in het Turks en in het Duits. "We wensen iedereen in Keulen een vreedzaam verloop van de manifestaties #koeln3107", klonk het in een eerste tweet, die de politie in beide talen uitstuurde. In de stad zijn ook veel Turkstalige agenten ingezet.

Bekijk ook: